Kellojen siirto kesäaikaan 2012

Suomessa siirrytään kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina, joten tänä vuonna kyseinen päivä on 25.3.2012 klo 3.00. Tällöin kelloja siirretään tunti eteenpäin.

Kesäaikaan siirymisen tarkoitushan on saada kesäaamujen aikainen valo vastaamaan paremmin aktiivisia valveillaolotunteja. Kesäaika on ollut Suomessa käytössä vuodesta 1981 (kokeiltiin tosin jo vuonna 1942). Kesäajan hyötyjä perustellaan sillä, että saadaan valoisaa aikaan enemmän hyötykäyttöön eli aamun valoisat tunnit (jolloin vielä nukutaan) siirretään iltaan jolloin ihmiset ovat vielä hereillä ja liikkuvat paljon. Selkein haittapuoli kellojen siirtelyssä on biologisen kellon sekaisin meno – joillakin ihmisillä pitkäksikin aikaa.

Kesäaika maailmalla

Kesäaikaan siirrytään maailmalla hieman eri aikaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kesäaikaan siiryminen tapahtuu usein eri aikaan kuin Euroopassa. EUssa jäsenvaltiot siirtyvät samana yönä. Lisäksi on mo44157912nia maita jossa ei siirrytä ollenkaan. Esimerkiksi Kiina, Intia ja Islanti.

Edit: muutettu päivämäärä oikeaksi

2 thoughts on “Kellojen siirto kesäaikaan 2012

Kommentointi on suljettu.