Pankkiautomaatti ja tunnusluvut

ATMIlta-Sanomat kirjoitti artikkelin, missä toimittaja vakoili automaatilla kävijöiden ihmisten tunnuslukuja. Jutun tarkoitus on siis se herätellä ihmisiä skarppaamaan tunnuslukuja näppäillessä. Ilmeisen huolimattomasti ihmset näyttivät lukujaan näppäilevän. Itse tunnustan myös, että aika huonosti suojaan kyllä näppäimistöä. Tosin monessa kaupassa ne vempeleet on asennettu niin, että ei paljon enemmän näytillä voisi olla. Takanatulevana ei tarvi edes yhtään ”kurkkailla” niin pystyy katsomaan edellämenevän tunnusluvun.

Artikkelia lukiessa tuli jälleen mieleen, että miksi automaattien näppäimiä ei voitaisi korvata kosketusnäytöllä ja tässä näytössä olevat numerot eivät olisi missään loogisessa järjestyksessä eli jokaiselle asiakkaalle arvottaisiin uudelleen numeroiden paikka näytöllä. Kuten artikkelissakin kerrottiin niin nykyään pystyy jo kaukaa hyvillä välineillä vakoilemaan numerot, lisäksi pystyy käsien kulusta aika helposti miettimään, että mitkä mahdolliset numerot olisivat. Tuolloin se olisi turhaa koska seuraavalla kävijällä voisi olla vaikka sama tunnusluku, mutta näppäimet olisivat ihan eri paikoissa.

Mitä huonoja puolia tästä olisi?
Itse keksin yhden. Nimittäin itse en muista yleensä edes tunnuslukuani (nyt muistan koska luku uusiutui hetki sitten) vaan yleensä se käden liikerata tulee alitajunnasta ja vain näppäilee oikeaan aikaan. Muutoksen jälkeen pitäisi muistaa numerot koska tuollaista rutiinia ei tulisi.

 

En tiedä onko tälläinen jossain jo käytössä vai mistä tämä idea tuli mieleeni.