Tarkkana vuodenvaihteessa netistä tilatessa

Tässä jo ennakkovaroitus vuodelle 2013, jolloin netistä tilaaminen vaikeutuu. Aikaisemmin tulliraja EU:n ulkopuolelta on ollut n. 43 euroa (ALV 23% tuotteille eli melkein kaikille), mutta vuoden vaihteessa raja puolittuu 22:een euroon. EU:n sisältä tietenkin voi vielä tilata mitä haluaa, mutta esim. Ahvenanmaalta (verkkokauppa.com) ja Jerseyn saarilta (Play.com:sta) tilaaminen vaikeutuu. Muutos johtuu siitä, että ennen tulli ei ole kerännyt tullia alle 10 euron kertymästä, mutta vuonna 2013 raja laskee 5:een euroon. Itseasiassa  tulli perii ALV:tä pienistä nettiostoksista yksityishenkilöiltä eikä varsinaista tullia. Sitä joutuu maksamaan mikäli ostosten hinta ylittää 150 euroa.

Muutos tarkoittaa käytännössä sitä, että EU:n ulkopuolelta ei voi tilata edes T-paitaa ilman tullia, koska myös postimaksut huomioidaan hintaan. Normaali T-paita maksaa noin 20$ ja siihen lisätään 5-7,5$ postimaksuja, joten euron dollarikurssista riippuen tuote jää tulliin tai sitten ei :).

Tämä on yhden aikakauden päätös tai sitten pitää opetella toimimaan tullin kanssa. Täytynee laittaa vakavaan harkintaan. Itseasiassa olen joskus tehnyt johonkin maahan tulliselvitystä, joten ei se rakettitiedettä ole. Ärsyttävää se kuitenkin on, joten kynnys ostaa EU:n ulkopuolelta nousee. Ehkäpä tällä halutaan suojella EU:n ja varsinkin Suomen markkinoita. Kukahan on tämänkin päässyt päättämään?

Muistattehan, että Play.com:sta lähetetään paketit erikseen ja hintoihin sisältyy jo postimaksu, joten kahden Blue-Rayn tilaaminen on yhä mahdollista, koska ne toimitetaan eri paketeissa. Toisaalta Amazon.uk ja Ebay.uk ovat Euroopassa, joten tullikäytännön muutos ei vaikuta suosituimpiin paikkoihin. Täytynee opetella käyttämään noita…

Tässä YLE:n uutinen aiheesta.

4 thoughts on “Tarkkana vuodenvaihteessa netistä tilatessa

  1. Tomi

    Joo, tuossa pitää vain tulevaisuudessa ottaa hinnoissa tuo tulli mukaan. Tein n. vuosi sitten tullauksen yhteen autonosaan joka tuli jenkeistä ja se onnistui ihan ok. Netissä täytteli vain lappuset ja maksoi summan ja parin päivän pääästä paketti oli jo kotiovella. Ja edelleen huomattavasti halvemmalla kuin suomesta ostettaessa.

  2. Dalai

    Juu, mutta T-paidan kanssa ollaan jo siinä rajoilla, että vihtiikö… Halvemmaksihan se ei tule, mutta saisipa ainakin sellaisen kun haluaa…

  3. Make

    Ebaysta tilatessa kannattaa olla tarkkana että mistä se myyjä oikeasti on. Vaikka domain onkin Briteissä niin myyjät on pääsääntöisesti ainakin elektroniikkaa ostaessa Kiinasta 🙂

Kommentointi on suljettu.