Paljonko artisti ansaitsee eri lähteistä

Spotifyn rantauduttua Amerikkaan on sielläkin alettu puhua paljonko artisti ansaitsee mistäkin lähteestä. Ohessa linkki kuvaan, joka kertoo paljonko artistin pitää myydä/saada soittoa eri lähteistä tienatakseen Amerikkalaisen minimipalkan verran. Yllättäen Spotifyssä soittokerrat ovat kaikkein suurimmat >4M soittoa. Kuvasta on järkyttävä huomata, että joistakin lähteistä ladattu/streamattu musiikki tuottaa levy-yhtiölle yli viisinkertaiset tulot verrattuna artistiin. Maailma on reilu paikka. Toisaalta levy-yhtiö ei yleensä saa artistien keikkapalkkioista mitään.

Viimeisimmät ostetut levyt olen ennakkotilannut suoraa artistilta, jotta heille jää edes jotain käteen mahdollistaen ehkäpä myös seuraavan levy teon. Toinen vaihtoehto on alkaa kuunnella mega-artisteja, joille senttien tulot riittävät eloon ihanaan.

Täytyy muistaa, että artistin tulot eivät tule pelkän levymyynnin perusteella vaan keikkailun mukaan. Tuossakin asiassa ahkeruus palkitaan…

 

[Update]: Minulla on monesti tehnyt mieli laskea, paljonko Spotify kuuntelusta rahaa menee artisteille ja levy-yhtiöille. Helppouden vuoksi laskin dollareissa. Nyt maksan Spotifystä 5 Eur/kk, mutta oletetaan Amerikassa maksavan 5$. Artisti ja levy-yhtiö saavat yhdestä kuuntelukerrasta 0,00189 snt. Kuuntelen keskimäärin 200 kappaletta kuukaudessa, mikä tekee 38 snt, joten Spotify vetää välistä 4,60$. Artisti saa 38 sentistä 5,8 senttiä. Kuulostaa reilulta.