Ansaitse rahaa valokuvaamalla uutisen

Helmikuussa P2S Media Group julkisti kännykkäsovelluksen jonka avulla voit itse ottaa puhelimellasi kuvan ja yrittää myydä se eri medioiden toimituksen käyttöön – itse valitsemallasi hinnalla.

Miten kaikki toimii?

Sovellus toimii niin, että otat kuvan joko Scoopshot-sovelluksessa (tai sitten lähetät jo joskus ottamasi kuvan) ja lähetät kuvan sovelluksen kautta palveluun myytäväksi. Kuvaa lähettäessäsi määrittelet kuvalle tiedot kuvauspaikasta ja miksi kuva on uutisoinnin arvoinen. Lisäksi määrität hinnan jolla myyt kuvan eteenpäin. Kuvaan kannattaa miettiä asiasanat todella hyvin ja tarkasti koska niiden avulla kuviasi etsitään uutiskäyttöön. Jos jonkun median toimittaja haluaa käyttää kuvaa jutussaan niin hän ostaa kuvan Scoopshotilta ja sinä saat kuvastasi oman osuutesi.

Mistä Scoopshot saa rahansa toimintaan?

Scoopshot lisää kuviin oman välityspalkkionsa, eli ostaja maksaa kuvastaan hiukan enemmän kuin sinä siitä pyydät.

Entäs kuvan omistusoikeudet?

Suora lainaus Q&A osiosta: ”Kun lähetät kuvan Scoopshotin verkkokauppaan, luovutat Scoopshotille oikeuden näyttää kuva journalisteille verkkokaupassa. Kuva suojataan vesileimalla, jotta sitä ei voi käyttää ostamatta julkaisuoikeuksia. Jos kuvasi ostetaan, siirtyvät oikeudet kuvan tekijänoikeuksien edelleenluovutukseen yksinoikeudella Scoopshotille. Scoopshot huolehtii siitä, että saat aina määrittämäsi korvauksen kuvan julkaisuoikeuksista. Jos kuvaasi ei osteta 48:n tunnin aikana, palautuvat kaikki kuvan oikeudet sinulle.”

Entä jos kuva ostetaan, kuka omistaa tällöin oikeudet?
Jälleen lainaus: ”Journalisti voi ostaa lisenssioikeudet kuvaan. Se tarkoittaa sitä, että journalisti voi julkaista kuvasi sanomalehdessään ja/tai verkkosivuillaan. Lisenssi ei kuitenkaan oikeuta tekemään kuvalla muuta. Jos journalisti ostaa yksinoikeuden kuvaasi, kaikki kuvan oikeudet siirtyvät ostajalle eikä kukaan muu voi ostaa kuvan julkaisuoikeuksia. Yksinoikeudella myydyn kuvan hinta on kymmenkertainen määrittämääsi hintapyyntöön nähden.”

Mitä ovat tehtävät?

Scoopshotissa on myös tehtävät – osio eli journalistit voivat pyytää sinua ottamaan määrätystä asiasta/tapahtumasta kuvan Scoopshotin kautta. Itse sain tänään kuvan osoittaman viestin eli Fonecta on ilmeisesti ottanut tavoitteekseen kuvata jokaisen suomalaisen yrityksen ja jokaisesta kuvasta jonka he hyväksyvät saa palkkiota 1,50€. Itse testasin lähettää läheisen Siwan kuvan, mutta ainakaan vielä ei ole tullut hyväksyntää :). Muita tehtäviä joita voisi olettaa, että tulisi ovat varmaan kuvat joistain tapahtumista ja onnettomuudet ovat varmasti yksi mahdollisuus.

Milles puhelimille ohjelma löytyy?

Nyt ohjelma löytyy iPhonelle ja Androidille. Nokia-versio on jo testausvaiheessa.