Tiedostoon tulostus ilman PDF ohjelmaa

Windows-käyttäjäksi siirryttyäni kohtasin uuden haasteen. Miten tulla toimeen ilman tulostinta? Tarkoitus on olla ostamatta lisenssejä ohjelmiin, joilla laskut voi tulostaa PDF:ksi tai vastaaviksi. En voi tulostaa niitä kotona, joten dokumentit on saatava sellaiseen paikkaan tulostettavassa muodossa jossa on tulostin? Perinteisin ratkaisu on PDF-formaatti. Linuxilla tämä ei ollut ongelma, koska sillä sai tulostettua laskut PDF:ksi out of the box ja tallennettua Dropboxiin odottamaan tulostinta.

Windowsissa tästä toimintamallista tuli ongelma. Koneen mukana tuli PDF Creator tai vastaava, jolla toiminnon pystyi suorittamaan. Siinä oli tosin aika- tai käyttökertaraja, jonka jälkeen siihen olisi pitänyt ostaa lisenssi. Roskiin siis. Sama pätee Adoben ohjelmiin. Interwebistä olisi varmasti löytynyt sopiva ohjelma hetkisen pengottua, mutta ongelmaan löytyy onneksi myös toinen ratkaisu. Windowsin oma ”PDF-formaatti” XPS.

XPS on kevyt ja yksinkertainen dokumentti latautuu nopeasti toisin kuin Acrobat:lla. Dokumentin saa helposti XPS muotoon; Tulostaessa valitsee tulosta tiedostoon ja laittaa tiedoston nimeksi .xps ja homma hoituu. Koska kyse on Windowsin omasta formaatista, on se tuettuna kirjastoissa, työpaikoilla ja jokaisessa yleisessä paikassa jossa voi tulostaa. Linuxin tuesta en tiedä.

Tämä formaatti oli minulle uusi tuttavuus. Kotona tulee tulostettua niin harvoin, että tulostimen omistaminen kannattaisi. Satunnainen laskujen tulostus verkkopankeista tai -palveluista hoituu näin mallikkaasti. Tulostan tiedostoon odottamaan paikkaa, jossa voin ne tulostaa. Tulostustarpeen harvinaisuudesta ja periaatteesta johtuen, en halua ostaa lisenssiä PDF Creatoriin tai vastaavaan. Kerrankin MS:ltä tulee jotain kevyttä, helposti käytettävää ja ilmaista. Tosin käyttöjärjestelmän lisenssi maksaa. Suosittelen kokeilemaan!

One thought on “Tiedostoon tulostus ilman PDF ohjelmaa

  1. Tomi

    Myönnän, että en tiennyt tuota asiaa. XPS on ainoastaan tullut vastaan, kun on yrittänyt tulostaa tulostimelle ja jostain syystä oletuskirjoitin on vaihtunut tuoksi (eli tällöin tuosta XPS:stä on ollut vain haittaa :)). Joskus vanha sananlasku ”ei kannata mennä merta edemmäs kalaan” pitää paikkansa.

Kommentointi on suljettu.